Danes je 28.9.2023
Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Del plače iz naslova poslovne uspešnosti

7.3.2017, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 01:09:15

Poglavja

Pozor: Izplačilo dohodka za poslovno uspešnost – 44. člen ZDoh-2
Ob izpolnjevanju vseh pogojev iz 12. točke 44. člena ZDoh-2 (pogoji, veljavni že od 1. 1. 2017) se izplačilo poslovne uspešnosti ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100% zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v RS. Državni zbor je na seji 28. 11. 2017 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2S). Zakon je začel veljati dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, tj. 9. 12. 2017, in se uporablja za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2018.

Irena Kamenščak predstavlja izplačilo dela plače iz naslova poslovne uspešnosti, saj je na tem področju prišlo do zakonodajnih sprememb, ob tem pa so se pojavile določene dileme.

Na slednje v videu odgovarja in jih pojasnjuje predavateljica, ki se uvodoma ustavi pri delovno-pravnem vidiku izplačila dela plače iz naslova poslovne uspešnosti.  Tukaj pojasni, kdaj govorimo o takšni plači ter pojasni, kako moramo razlikovati med delovno in poslovno uspešnostjo.

Predavateljica nadaljuje z vidikom dohodnine in prispevkov za socialno varnost, kjer med drugim izpostavi, kakšna so vnaprej določena pravila, kakšna je izjema od obdavčitve, kaj je s prispevki za socialno varnost ter na kaj je potrebno paziti. V zadnjem delu je na vrsti še poročanje na REK obrazcih, kjer predavateljica predstavi samo poročanje in navede konkretne primere poročanja v primeru izplačila dela plače iz naslova poslovne uspešnosti, skupaj s posnetki zaslonov, da je poročanje na REK obrazcih zares razumljivo.

 

Kazalo vsebine:

  • Delovno-pravni vidik
  • Vidik dohodnine in prispevkov za socialno varnost
  • Poročanje na REK obrazcih

 

Predavatelj:

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.,se je po diplomi zaposlila kot davčna in pravna svetovalka v družbi BDO Svetovanje, d. o. o. Svetuje predvsem na področju dohodnine, v povezavi z gospodarskim, delovnim in socialnim pravom.V znanstvenih in strokovnih revijah objavlja predvsem dela z davčnega področja.