Danes je 28.9.2023
Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Boleznine – delovnopravna ureditev ter priprava obračunov

4.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 00:58:31

Poglavja

V video seminarju predstavljamo aktualno tematiko boleznin oziroma nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela zaradi bolezni ali poškodbe.

Boleznine so delovnopravno urejene v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) in Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), zato je predavanje v grobem razdeljeno na dva sklopa. ZDR-1 ureja pravico do nadomestila plače med bolniško odsotnostjo in loči med dvema vrstama - boleznijo oz. poškodbo, ki ni povezana z delom ter boleznijo oz. poškodbo, ki je nastala zaradi narave dela ali na samem delovnem mestu. Glede na izvor bolezni oz. poškodbe je odvisno tudi postopanje delodajalca pri pripravi obračuna. ZZVZZ pa ureja pravico do nadomestila med začasno zadržanostjo z dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (ti. refundacija).

Posebnosti glede boleznin za javni sektor so opisane v članku - Boleznine javni sektor. Članek je dostopen vsem, ki so prijavljeni v periodične novice na portalu SEJA. 

Kazalo vsebine:

 • Uvod
 • Delovnopravna ureditev boleznin
 • ZDR-1
  • 1. situacija = Bolezen ni povezana z delom
  • 2. situacija = Poklicna bolezen ali poškodba
  • Daljša odsotnost
  • Neposredno refundiranje nadomestila plače od ZZZS
  • Povzetek - Boleznine po ZDR-1
 • ZZVZZ - refundiranje
 • Vprašanja in odgovori

Opomba: Ta video seminar je v arhivu, ker so se po njegovi objavi spremenila pravila glede predlaganja bolniškega lista delodajalcu. Kljub temu vsebuje številne praktične informacije. Pri poslušanju predavateljice od 14:30 do 16:42 upoštevajte, da je omenjen zdravniški list, ki ga delavec predloži delojemalcu, od 1. 2. 2020 pa se uporablja e-bolniški list, ki ga delavcu več ni potrebno predložiti delodajalcu v fizični obliki. Več o aktualnih pravilih za bolniški list na portalu Dara tukaj in na portalu Seja tukaj. Pri poslušanju odgovorov na vprašanja na koncu video seminarja opozarjamo, da gre za odgovore na vprašanja za obdobje, ko je bil posnet video seminar.

  

Predavateljica:

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.,se je po diplomi zaposlila kot davčna in pravna svetovalka v družbi BDO Svetovanje, d. o. o. Svetuje predvsem na področju dohodnine, v povezavi z gospodarskim, delovnim in socialnim pravom.V znanstvenih in strokovnih revijah objavlja predvsem dela z davčnega področja.