Danes je 16.6.2024
Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Novela Zakona o dohodnini: ZDoh-2S

21.12.2017, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 00:53:10

Poglavja

Predlog novele Zakona o dohodnini ZDoh-2S je bil v Državnem zboru Republike Slovenije sprejet 28. 11. 2017, novela pa je bila objavljena v Uradnem listu 69/17 z dnem 8. 12. 2017. Veljati je začela dan po objavi v Uradnem listu, uporabljati pa se prične s 1. januarjem 2018.

Predavateljica Irena Kamenščak predstavlja spremembe, ki jih prinaša omenjena novela, največ sprememb pa se nanaša predvsem na napotitve delavcev. Predavateljica tako najprej predstavi in opozori na spremembe, ki zadevajo kratkotrajne napotitve, nato pa izpostavi še spremembe pri dolgotrajnih napotitvah delavcev v tujino.

Pri kratkotrajnih napotitvah med drugim pojasni, kaj sploh pomeni neprekinjena napotitev, kako je glede povračila stroškov v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino ter kaj šteje za posamezno napotitev pri voznikih v mednarodnem cestnem prometu. Pri dolgotrajnih napotitvah je med drugim izpostavljena posebna davčna osnova za napotene delavce, za katere dohodke se lahko upošteva izvzem iz davčne osnove za posameznega zavezanca, ter kaj se šteje za napotitev na delo, ko se lahko uveljavlja posebna davčna osnova. Prav tako je predstavljeno povračilo stroškov prehrane za vsak delovni dan v času napotitve, ki traja več kot 30 dni.

Nekaj sprememb je tudi pri sistemu normirancev in olajšavah, te spremembe predavateljica prav tako na kratko obravnava, kakor tudi nekatere druge manjše spremembe, ki jih uveljavlja novela ZDoh-2S, denimo spremembo, ki zadeva brezplačno pravno pomoč. 

 

Kazalo vsebine:

  • Splošno o noveli ZDoh-2S
  • Napotitve delavcev - kratkotrajne napotitve
  • Napotitve delavcev - dolgotrajne napotitve
  • Sistem normirancev
  • Olajšave
  • Druge manjše spremembe

 

Predavatelj:

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.,se je po diplomi zaposlila kot davčna in pravna svetovalka v družbi BDO Svetovanje, d. o. o. Svetuje predvsem na področju dohodnine, v povezavi z gospodarskim, delovnim in socialnim pravom.V znanstvenih in strokovnih revijah objavlja predvsem dela z davčnega področja.