Danes je 28.9.2023
Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Plačila direktorjem družb - sklenitev ustreznih pogodb

22.8.2014, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 01:02:27

Poglavja

Davčna in pravna svetovalka Irena Kamenščak v video seminarju predstavlja tematiko plačila direktorjem družb – sklenitve ustreznih pogodb. V Sloveniji direktorji lahko opravljajo direktorsko funkcijo na več različnih pravnih podlagah. Od tega, ali imajo z družbo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi ali pogodbo o poslovodenju, je odvisen način obračunavanja obveznih dajatev.

Od 1. 1. 2014 dalje je za pravilen način obračunavanja dohodkov direktorjev pomemben tudi njihov status zavarovancev – torej na kakšni podlagi so vključeni v sistem obveznih socialnih zavarovanj. Od teh okoliščin je nadalje odvisno tudi poročanje dohodkov na REK obrazcih – katero šifro dohodka se izbere, kako se obračunajo obvezne dajatve, ali se prispevki za socialno varnost obračunajo na REK obrazcu ali na ločenem PODO OPSVL obrazcu, …

Predstavljeni so  možni način opravljanja direktorske funkcije, in sicer ima direktor sklenjeno delovno razmerje, če ima direktor sklenjeno pogodbo o poslovodenju z družbo, v kateri je tudi lastnik, ter če ima direktor sklenjeno pogodbo o poslovodenju z družbo, v kateri ni družbenik. Omenjene situacije obravnava z vidika sklepanja pogodb, prispevkov za socialno varnost, obračuna akontacije dohodnine in poročanja na REK obrazcih.

 

Kazalo vsebine:                                             

  • Splošno o tematiki
  • Direktor ima sklenjeno delovno razmerje
  • Direktor ima sklenjeno pogodbo o poslovodenju z družbo, v kateri je tudi družbenik
  • Direktor ima sklenjeno pogodbo o poslovodenju z družbo, v kateri ni družbenik

 

Oglejte si še naslednje video seminarje

Sprememba REK obrazcev po 1. 1. 2014

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno 

Obračun avtorskega honorarja/plačila po podjemni pogodbi po 1. 1. 2014 in po 1. 2. 2014

 

Predavatelj:

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.,se je po diplomi zaposlila kot davčna in pravna svetovalka v družbi BDO Svetovanje, d. o. o. Svetuje predvsem na področju dohodnine, v povezavi z gospodarskim, delovnim in socialnim pravom.V znanstvenih in strokovnih revijah objavlja predvsem dela z davčnega področja.

PDDSUPOG.pdf 0.64 MB